Stirii

Cum luptă armata privată a lui Putin în Siria, de partea forţelor rebele

luptători ai forţelor guvernamentale în Libia - Cum lupt armata privat a lui Putin n Siria de - Cum luptă armata privată a lui Putin în Siria, de partea forţelor rebeleSute de mercenari, aparţinând misterioasei companii ruseşti Wagner Group, operează în acest moment în Libia, conform unui document ONU citat de BBC. Mercenarii ruşi îl sprijină pe generalul rebel libian Khalifa Haftar, în lupta acestuia împotriva guvernului de la Tripoli.

Este pentru prima oară când un raport ONU confirmă oficial implicarea grupului Wagner în Libia. Numărul mercenarilor ruşi care activează în această ţară este estimat între 800-1.000 de luptători activi.

Din 2014, Libia este sfâşiată de un război civil purtat între forţele Guvernului de Uniune Naţională (recunoscut de Naţiunile Unite) şi cele rebele, aflate sub comanda lui Haftar.

Foto: Profimedia Images

Grupul Wagner reprezintă controversata armată privată a lui Vladimir Putin, implicată şi în alte conflicte, precum Ucraina, Siria şi cu o prezenţă şi influenţă tot mai crescute în zona Africii. 

Conform raportului ONU, care cuprinde 57 de pagini, contractorii militari ai Moscovei operează în Libia din octombrie 2018. Aceştia oferă „suport tehnic” în repararea vehiculelor militare şi participă activ la misiuni de luptă.

Totodată, mercenarii Wagner Group acţionează şi ca observatori de artilerie sau pentru aviaţie şi oferă expertiză în materie de război electronic sau se angajează în misiuni specifice echipelor de lunetişti.

Moscova: luptătorii din Libia sunt pe cont propriu. Grupul Wagner este creat de un fost membru al forţelor speciale GRU

Majoritatea mercenarilor din armata privată a lui Putin sunt ruşi, dar printre cei prezenţi în Libia există şi luptători din Belarus, Moldova, Serbia sau Ucraina, conform documentului ONU.

Anul trecut, în aprilie, generalul rebel Haftar, sprijinit de mercenarii Rusiei, a declanşat o ofensivă eşuată asupra capitalei libiene, Tripoli.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că luptătorii ruşi care acţionează în Libia nu sunt plătiţi de statul rus şi nu reprezintă interesele Moscovei.

preşedintele Rusiei, Vladimir Putin - 1588862147 741 Cum lupta armata privata a lui Putin in Siria de - Cum luptă armata privată a lui Putin în Siria, de partea forţelor rebele
Foto: Getty Images

Grupul Wagner a fost creat de către Dimitri Utkin, despre care se presupune că este fost membru al brigăzii de forţe speciale ale GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. Conform relatărilor din presă, numele de cod al lui Utkin era „Wagner”, de aici venind şi numele companiei sale de securitate.

Schema de finanţare a acestei companii rămâne, în continuare, o necunoscută. Conform unor anchete de presă, compania este încă finanţată de GRU.

Alte investigaţii au făcut legătura dintre această companie şi omul de afaceri rus, Evgheni Prigojin, aflat în cercul de putere al lui Vladimir Putin şi despre care s-a afirmat chiar că ar fi bucătarul-şef al liderului de la Moscova. Prigojin a negat însă toate aceste alegaţii.

Conform unor analişti citaţi de BBC, această armată privată de mercenari permite Moscovei să-şi menţină o prezenţă militară într-o anumită, oferind Rusiei scuza că nu este implicată oficial.

În plus, luptătorii ruşi ucişi în astfel de conflicte nu pun nicio presiune pe guvernul rus.

Conform unei anchete BBC, 2.500 de mercenari ruşi au luptat, în 2018, în Siria. „Ofiţerii” ajungeau să câştige până la 300.000 de ruble (5.300 de dolari) pe lună.

Editor web: Mihnea Lazăr

Beautifulhalo WW - - Cum luptă armata privată a lui Putin în Siria, de partea forţelor rebele

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *