Retete Culinare

Branzoici

Branzoici


Ca sa completez meniul de Pasti am ales sa fac branzoici ca la bunica. Branzoici se zice la noi la tara. Corect e branzoaice, insa imi veti ierta aceasta “greseala” lingvistica pentru ca am un bonus, o noua forma pentru aluat: morisca. Arata super si tehnica poate fi folosita la diferite aluaturi, cu diferite umpluturi. Uitati-va numai la poze si vedeti ce simpatice sunt!

Branzoicile sunt preparate din aluat ca de cozonac si au o umplutura aromata de branza.

400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

300 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
4-5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou mare
30 gr stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)
putina coaja de lamaie razuita

Pentru uns

1 galbenus
1 lingurita cu varf iaurt
1 lingura apa

Bucati: 20

Preparare
Branzoici

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de lamaie. Se adauga oul batut si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.
  5. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de cca 25 cm x 45 cm. Se taie marginile neregulate, astfel incat sa obtineti un dreptunghi.
  6. Foaia se taie patrate de 7 cm (se taie in 3 pe latime si in 6 pe lungime; veti obtine 18 patrate)
    * marginile taiate se intind si ele foaie la fel se subtie si se mai taie 2 patrate din ea.
  7. Fiecare patrat se intinde un pic cu mana. In mijloc se aseaza cate o lingurita de umplutura. Se lipesc colturile opuse ale patratului (se apasa bine ca sa nu se desfaca la copt; vezi pozele 3 si 4).
    * fiecare patrat se poate forma si sub forma de morisca (vezi pozele 6-10); dupa ce ati format moristile, largiti un pic centrul, adaugati umplutura acolo (cam1/2 lingurita) si lasati-le sa creasca; ungeti-le si coaceti-le timp de 15 minute la180C
  8. Se aseaza branzoicile formate in tava, la distanta unele de altele. Se baga tava intr-o punga si se lasa la crescut 30 minute.
  9. Se bate galbenusul cu iaurtul si apa. Amestecul se va folosi pentru uns branzoicile.
  10. Se ung branzoicile cu amestecul de galbenus si iaurt.
  11. Se coc la cuptor, la 180C pentru 15-20 minute, pana sunt aurii deasupra.
  12. Se lasa sa se raceasca.

 

Branzoici - Aluatul taiat patrate

1. Aluatul taiat patrate

Branzoici - Punem umplutura pe fiecare patrat

2. Punem umplutura pe fiecare patrat

Branzoici - Unim colturile opuse

3. Unim colturile opuse

Branzoici - Unim colturile opuse

4. Unim colturile opuse

Branzoici - Branzoici unse, in tava

5. Branzoici unse, in tava

Branzoici - Patrat cu colturile taiate

6. Patrat cu colturile taiate

Branzoici - Varful in mijlocul triunghiului alatura

7. Varful in mijlocul triunghiului alatura

Branzoici - Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

8. Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Branzoici - Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

9. Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Branzoici - Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

10. Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Branzoici - Moristi in tava, cu umplutura de branza

11. Moristi in tava, cu umplutura de branza



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *